Kindercoaching

kindercoaching LABYRiNT

Kindercoaching – info voor ouders

 

Wanneer een kindercoach?

Iedere ouder ziet zijn kind het liefst gelukkig en in de meeste gevallen is dat ook zo. Maar wat als je merkt dat je kind niet goed in zijn of haar vel zit? De aanleiding kan een aanwijsbare gebeurtenis zijn: een echtscheiding, een verhuizing, gepest worden of het verlies van een dierbaar mens of dier. Het kan ook zijn dat je kind weinig zelfvertrouwen heeft, faalangst laat zien, verdrietig is, slecht slaapt en niet meer met plezier naar school gaat. Of het maakt veel ruzie, heeft boze buien, heeft een vol hoofd en trekt zich alles heel erg aan. Je mist de rust en gezelligheid in huis en bent op zoek naar ondersteuning en tips. Als ouders en misschien ook school, maak je je zorgen en je wilt je kind graag helpen. Als de stap naar de jeugdzorg te groot is, kan ik als kindercoach uitkomst bieden.

Niet de weg wijzen, maar de weg helpen vinden.

Mijn werkwijze

Kindercoaching is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Het is een speelse en positieve manier om kinderen sterker te maken en ze te leren hoe ze hun problemen zelf kunnen oplossen. Ik maak gebruik van een scala aan methodieken, technieken en spelvormen, altijd afgestemd op de leeftijd en behoefte van je kind. In mijn begeleiding geef ik oprechte aandacht en probeer het kind áchter het probleem te zien. Hierbij focus ik op wat wél werkt en niet alleen op wat er mis gaat.

Het kennismakingsgesprek is om vragen te stellen en te kijken of er een wederzijdse ‘klik’ is. Dit is kosteloos. Een verwijsbrief van huisarts of wijkteam is niet nodig. Bij gescheiden ouders is wettelijk de instemming van beide gezagsdragende ouders nodig. Starten we op, dan volgt eerst een intakegesprek met ouder(s). Hoe lang een traject duurt is individueel heel verschillend en hangt af van de hulpvraag. Gemiddeld kun je uitgaan van 8 sessies en standaard volgt dan na 2 tot 3 maanden nog een terugkomsessie. Dit is belangrijk om het geleerde nog eens te herhalen en te laten beklijven voor langere tijd. Ik merk hoe leuk kinderen het vinden om nog eens te komen en mij te vertellen hoe goed het gaat!

Want juist in de dingen die goed gaan, zit de kracht van je kind.

De rol van ouders

Naast het intakegesprek aan het begin van het traject, volgt in de regel zowel na de 4e sessie als aan het einde van het traject een oudergesprek. Hierin geef ik aanwijzingen hoe je kind te helpen. Is meer ondersteuning gewenst, dan doen we dit in één of meerdere extra oudergesprekken. Zeker bij jonge kinderen is de coaching van de ouder(s) vaak effectiever. Tussentijds kan er altijd gemaild worden, bijvoorbeeld als er iets voorvalt wat voor mij goed is om te weten. Verder zie ik graag dat ouder(s) de laatste tien minuten van elke sessie aanschuiven. Je kind kan vertellen wat we hebben gedaan en we ronden samen af. Zo is er ook regelmatig even persoonlijk contact met mij.

Mijn doel is weer rust en vrolijkheid in gezinnen te brengen.